UČIM-RADIM-VRIJEDIM

Pod pokroviteljstvom Ambasade Savezne Republike Njemačke, predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini prvi put predstavilo je AHK nagradu za stručno obrazovanje. Nagrada je namijenjena firmama i obrazovnim institucijama u BiH koje se zajednički, vlastitim inicijativama angažuju za praktično dualno stručno obrazovanje prilagođeno potrebama privrede u Bosni i Hercegovini.

Cilj ovog takmičenja je da se promovišu pozitivni  primjeri iz polja dualnog stručnog obrazovanja. Na konkurs su se mogle prijaviti sve firme i obrazovne institucije sa sjedištem u Bosni i Hercegovini zajedničkom prijavom, koje provode, ili su nedavno okončali, dualne programe.

Na ovom prestižnom takmičenju naša škola je osvojila zavidno treće mjesto sa projektom i kratkim videom pod nazivom „Učim-radim-vrijedim“.

U program su uključeni učenici koji,  uz teorijsku nastavu, praktičnu pripremu pohađaju u nekom od privrednih subjekata, a na projektu su vrijedno radili naši profesori: Misim Gegić, Maid Mujić, Suad Masleša, Admir Bašić, Nusreta Ćatić, Melisa Zukić, Jasmina Pezo, Merima Bečarević i direktor Selver Ejubović.

Ono što im je služilo kao motivacija u izradi programa jeste  smanjenje stope nezaposlenosti, poboljšanje ekonomske situacije, dobrobit učenika, da steknu bolje profesionalne vještine tokom školovanja te briga o zdravlju ljudi i turista koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Da podsjetimo, neki od ciljeva dualnog obrazovanja su: veći  uvjete za brže zapošljavanje nakon završene srednje škole,sticanje kompetencije, vještine i znanja u skladu sa potrebama tržišta rada,kreiranje kulture cjeloživotnog obrazovanja u samom procesu rada,stvaranje uske povezanosti privrednih potreba i obrazovnog sistema, mobilnošću i razmjenom znanja i vještina, privreda dobija  na konkurentnsti, inovativnošću mladih koji mogu uočiti tržišni jaz i ponuditi rješenja u privredi, smanjenje stope nezaposlenosti te smanjenje individualnih i društvenih troškova obrazovanja zbog mogućnosti sticanja zarade tokom školovanja i raznih ušteda u organizaciji rada.

 Još jednom čestitke  ovom vrijednom timu!